De bewijsbril

Sommige mensen zoeken keiharde bewijzen voor het bestaan van God.

Je moet alleen geloven wat je kunt bewijzen. Je moet de objectieve waarheid boven water halen. Je moet niet klakkeloos geloven wat anderen beweren. Je gelooft niet klakkeloos wat je ouders geloven. Je gelooft iets niet omdat slimme of lieve mensen het vertellen. Je gelooft iets niet omdat anderen dat opdringen. Zo ga je ook geen God volgen en dienen als je twijfelt of hij bestaat. Je moet het zeker weten, want er hangt veel vanaf.

Toch is de wirwar van religies moeilijk te ontrafelen. Hoe bewijs je welke religie waar is en welke niet? Zijn er wel objectieve selectiecriteria mogelijk? Als er een God bestaat, waarom laat hij zich niet gewoon zien? Als geloven betekent dat je moet volgen zonder bewijzen, ga je natuurlijk niet geloven.

Maar het grenzeloze geloof in het toeval dat atheïstische wetenschappers verkondigen, vraagt ook om geloof. Levenloze materie kan toch niet zomaar tot leven komen? En materie ontstaat toch niet zomaar uit het niets? Wetenschappers kunnen allerlei theorieën verzinnen, maar dat is nog geen keihard bewijs dat alles vanzelf ontstaan is.

Met een bewijsbril kom je niet veel verder.
Of God bestaat of niet, is niet te bewijzen.

Straks bij de inspectie van brillen kom ik nog terug op de brillen waar je God niet mee ziet. Dan nemen we ze onder de loep. Zijn het betrouwbare brillen of juist niet?