De kringloopbril

Voor de volgende bril moet je even gaan zitten. Als je die opzet, kun je namelijk heel duizelig worden. Misschien ben je dat al een beetje van al die brillen. Maar door deze kringloopbril zie je dat alles draait.

Op hele grote schaal zie je de planeten om de zon draaien. Als je goed kijkt, zie je dat ze geen rondjes draaien maar ellipsen. De planeten blijven maar draaien door een balancerend evenwicht. Als ze iets dichter bij de zon zouden staan, zouden ze naar de zon toe vliegen. Als ze iets verder van de zon zouden staan, zouden ze bij de zon vandaan vliegen. Straks zag je door de atoombril dat elektronen ook om de atoomkern blijven draaien, zoals planeten om de zon.

Alles draait maar door; in het groot en in het klein.
Er komt nooit een einde aan.

Veel draaiende deeltjes op aarde draaien weer in grotere cirkels: kringlopen. Oceaanwater verdampt en wolken geven mensen, dieren en planten te drinken. Het water stroomt weer terug naar de oceaan: de waterkringloop.

Bomen en planten maken zuurstof van zonlicht en kooldioxide. Mensen en dieren ademen zuurstof in en maken er kooldioxide van. Bomen en planten hebben die kooldioxide weer nodig: de zuurstofkringloop.

Mensen en dieren eten groente, fruit, gras en bladeren en poepen dat weer uit. Insecten en bacteriën maken van ontlasting en kadavers vruchtbare grond. Vruchtbare grond is weer nodig om voedsel te laten groeien: de voedselkringloop.

Mensen kunnen alleen leven als ze water, voedsel en zuurstof hebben. De natuurlijke kringlopen blijven die levensbehoeften maar aanleveren. Zo hebben mensen, dieren, bomen en planten elkaar allemaal nodig. Alleen samen houden ze het leven draaiend.

Allerlei kringlopen blijven levensbehoeften aanleveren.
De zorg van de schepper is eindeloos.