De spiegelbril

Deze bril moet je beslist een keer uitgeprobeerd hebben; de spiegelbril. Hij spiegelt niet aan de buitenkant, maar aan de binnenkant. Zet hem maar eens op, dan kun je de binnenkant van je lichaam bekijken. Die binnenkant zit boordevol met geavanceerde systemen en functies.

Kijk, die twee camera lenzen worden schoongehouden met vocht en oogleden. De camera’s kunnen draaien, de irissen kunnen de hoeveelheid licht regelen en de zoomlenzen kunnen scherpstellen. Fotografen zijn jaloers op de resolutie (full frame 147 Mp) en de waarneembare lichtcontrasten (14 EV). De camera’s zijn snel, superstil, ruis-arm en energiezuinig. Met de dubbele lenzen ervaren we diepte en afstanden.

Onze ogen leveren ongeëvenaarde optische prestaties.

Zie je die kabel met draadjes aan de achterkant van het oog naar de hersenen? Die kabel bevat ruim 1 miljoen draadjes en maakt onderdeel uit van een kabelnetwerk dat belevingen communiceert uit de verste uithoeken van het lichaam. Dat kabelnetwerk transporteert beeld, geluid, evenwicht, smaak, reuk en gevoel. Overal waar je iets voelt, zit een uiteinde van een kabeltje dat gevoel doorgeeft aan je hersenen.

Je hersenen verwerken alle ervaringen en reageren pijlsnel met opdrachten; zo snel dat je iets uit de lucht kunt grijpen als je het ziet vallen. Je hersenen archiveren alle ervaringen in miljarden hersencellen en leggen op eigen initiatief allerlei onderlinge verbanden in dat datacentrum.

Zo kun je met zoekopdrachten (denken) al die herinneringen (bijvoorbeeld een vakantielocatie) weer uit het datacentrum tevoorschijn halen en bekijken. Door de aangelegde verbanden weet je nog wat daar allemaal te zien en te doen was.

Je hersenen reageren pijlsnel op signalen van buiten.
Je datacentrum is enorm groot en zit vol verbanden.
Je hersenen zijn onnavolgbaar ingewikkeld.

Zie je daar die witte bloedcellen zwemmen? Die horen bij je immuunsysteem. Dat is een soort virusscanner die indringers onschadelijk maakt. Omdat deze virusscanner nooit updates krijgt, is het immuunsysteem zelflerend. Het kan onbekende indringers toch herkennen en hun signalement vastleggen[1].

Zie je die bloedplaatjes ook zwemmen? Dat zijn een soort bandenplakkertjes die lekken in bloedvaten herkennen, zich vastplakken op bindweefseldraadjes in het lek en andere bloedplaatjes alarmeren om hetzelfde te doen. Ze activeren ook de aanmaak van een draadjesnetwerk om een gat te dichten[2]. Bloedstolling gebeurt precies op de plekken en momenten waar het nodig is, want als bloed in je longen of hersenen stolt, kun je overlijden.

Ons lichaam kan beschadigingen zelf herstellen.
Indringers worden onschadelijk gemaakt.
Gaatjes worden weer dicht geborduurd.

Als je rondkijkt, zie je allerlei ingewikkelde systemen in je lichaam die allemaal met elkaar samenwerken:

  • Je skelet draagt alles als een beweegbare behuizing.
  • Je spieren en pezen zetten alles in beweging.
  • Je longen filteren zuurstof uit de lucht.
  • Je spijsverteringssysteem haalt allerlei bouwstoffen en brandstoffen uit je voedsel.
  • Je vaatstelsel pompt voortdurend zuurstof en brandstoffen naar alle uithoeken.
  • Je lymfevatenstelsel voert overal overtollig vocht en afvalstoffen af[3].
  • Je hormoonstelsel regelt je temperatuur, bloeddruk, slaap en groei.

Overal waar je in het lichaam rondkijkt vind je verbluffend geavanceerde systemen. Als je de tijd neemt, val je van de ene verbazing in de andere[4]. Zodra je ergens studie van maakt, kom je er telkens achter dat het veel ingewikkelder werkt dan je eerst dacht. Medici ontdekken steeds weer nieuwe dingen.

Allerlei geavanceerde systemen werken samen in je lichaam.
In de spiegelbril ontdek je hoe prachtig je van binnen bent.

Toch ben je meer dan een lichaam; meer dan een prachtige machine vol geavanceerde systemen. Je lichaam bepaalt niet wat je doet, maar jij bepaalt wat je lichaam doet. Jij bent meer dan een lichaam.

Als je in de spiegelbril kijkt, zie je diep van binnen dat je bovenal een persoon bent; bewust van je eigen bestaan en van de wereld om je heen. Je ziet dat je vrij bent, want je hebt een stuur in handen om te koersen waarheen je wilt.

Je weet dat je keuzes belangrijk zijn voor de mensen om je heen. Je weet dat je verantwoordelijkheid draagt; dat je kunt kiezen voor het goede of het verkeerde; voor opbouwen of afbreken.

Als je goed in de spiegelbril kijkt, zie je diep van binnen dat de belangrijkste dingen in je leven helemaal geen dingen zijn, maar personen. Je leven draait ten diepste juist om de niet-materiële dingen; jouw liefde en zorg waarmee je anderen gelukkig maakt en hun liefde en zorg waar jij gelukkig van wordt.

Je lichaam is wonderlijk gemaakt.
Maar dat is niet het grootste wonder.
Je kunt kiezen, liefhebben en gelukkig zijn.

[1] Zie https://www.youtube.com/watch?v=SXMbx5rifow.

[2] Zie https://www.youtube.com/watch?v=ffEVKoH9p0g.

[3] Zie https://www.youtube.com/watch?v=ixqdKa3Z8fI.

[4] K. Ashwell, Anatomie van het menselijk lichaam, https://www.gezondheidsplein.nl/menselijk-lichaam/item30719.