Inspectie van de bouwbril

Hier heb ik de bouwbril. Met de bouwbril zie je hoe één bevruchte eicel gaat delen om in hoog tempo een lichaam te bouwen. Cellen weten op de een of andere manier waar ze zich bevinden en wat ze moeten gaan bouwen; zenuwen; hersenen; ogen; botten; spieren; pezen; longen; lymfeklieren, enzovoort, enzovoort. Volgens een strak draaiboek ontstaat nieuw leven dat op de ouders lijkt en allerlei ingewikkelde systemen laat samenwerken.

De bril

De bouwbril getuigt zonder woorden van een schepper. Het groeiende leven spreekt voor zich en overtuigt zonder woorden. Zelfs de meest fanatieke atheïst en evolutiebioloog – Richard Dawkins – erkent dat het leven de indruk wekt dat het ontworpen is. Zijn definitie van biologie luidt: “Biologie is de bestudering van ingewikkelde dingen die de indruk wekken dat ze ontworpen zijn voor een doel”[1].

De oogkleppen

Heeft de bouwbril dan oogkleppen? Is de natuur inderdaad zo bedrieglijk? Klopt onze intuïtie niet? Is de kans op groeiend leven dan niet onmogelijk klein? Heeft de bouwbril misschien oogkleppen die het toeval buiten beeld houden als mogelijke verklaring?

Nee, iedereen mag toeval aandragen als verklaring voor de duizelingwekkende complexiteit waarmee het leven groeit, maar toeval is gewoon niet geloofwaardig. Op de bouwbril zitten geen oogkleppen. De oogkleppen zitten juist op de atheïstische wetenschapsbril waar atheïsten zo van houden, omdat die bril alles buiten beeld houdt dat op schepping wijst. Atheïsten verklaren dit groeiende leven het liefst met toeval, terwijl toeval helemaal niets verklaart.

De focus

Geeft de bouwbril dan een eenzijdig beeld van slechts een klein stukje van de werkelijkheid? Nee; al het leven groeit zo: mensen, dieren, planten en bomen. Al het leven begint met één cel waaruit een nieuwe soortgenoot groeit door doelgerichte celdeling.

En kijk je binnen in die cel – met de fabrieksbril – dan overtuigt de robotisering en automatisering daar ook van schepping. En kijk je naar het eindresultaat, dan zie je dat al die mensen, dieren, planten en bomen een specifiek doel dienen. Ze blinken allemaal uit in het doel waar ze voor gemaakt zijn.

Als je de oogkleppen even van de atheïstische wetenschapsbril afhaalt, zodat je wat objectiever naar de feitelijke onderzoeksresultaten kunt kijken, ontdek je duidelijke wetenschappelijke aanwijzingen voor schepping van het groeiende leven in plaats van toeval.

Door de bouwbril zien ook atheïsten een schepper.
Ze willen hun eigen ogen niet geloven.
Groeiend leven getuigt zonder woorden.

Dat was de bouwbril. Nu gaan we de programmeerbril inspecteren.

[1] R. Dawkins, The Blind Watchmaker, p. 1.