Wie God niet ziet

Voor alle klanten die mijn winkel bezoeken, doe ik flink mijn best om iets van God te laten zien. Toch ontmoet ik soms nog mensen die na het kijken door al die brillen zeggen dat ze nog steeds niets van God gezien hebben. Daarom stel ik ze altijd drie vragen.

  1. Wat wil je zien?
  2. Wil je God wel zien?
  3. Welke bril houd je op?

Laat ik mijn vragen even toelichten.

Vraag 1: Wat wil je zien?

Wat wil je zien voordat je zegt dat je God gezien hebt? Moet ik fotomateriaal laten zien of video’s? Moet God dwars door een muur komen binnenlopen en zich even voorstellen? Moet hij eerst een persoonlijk probleem oplossen? Sommige mensen stellen hele bijzondere voorwaarden voordat ze zeggen dat ze God gezien hebben.

Vraag 2: Wil je God wel zien?

Lang niet iedereen wíl God zien. Sommige mensen denken dat geloven diepongelukkig maakt. Andere mensen beseffen dat ze bepaalde dingen in hun leven moeten opgeven als God bestaat; een egoïstisch leven, een materialistisch leven, verslavingen of andere dingen die niet door de beugel kunnen.

Een materialistisch leven draait om jezelf; halen, hebben en houden; zo veel mogelijk en zo lang mogelijk genieten. Maar het eeuwige leven draait juist om het geluk van de ander. Het eeuwige leven is bedoeld voor mensen die God en hun naaste liefhebben[1]. God bouwt zijn eeuwig koninkrijk op de liefde.

Jezus waarschuwt voor een materialistisch en egoïstisch leven: “Want ieder die zijn leven wil behouden, zal het verliezen, maar wie zijn leven verliest omwille van mij en het evangelie, zal het behouden. Wat heeft een mens eraan als hij de hele wereld wint, maar er het leven bij inschiet?”[2].

De Bijbel waarschuwt voor een egoïstisch leven. Het is een doodlopende weg. Dat laat God niet koud. Daarom waarschuwt hij[3]. God is blij over iedereen die de doodlopende weg van het egoïsme verlaat en de weg van de liefde kiest naar het eeuwige leven. God is daar net zo blij over:

  • als een herder die een verloren schaap terugvindt;
  • als een arme vrouw die haar verloren geld terugvindt;
  • als een vader die zijn verloren zoon weer terugvindt[4].

Vraag 3: Welke bril hou je op?

Niet iedereen blijkt bereid om de bril af te zetten waarmee hij de wereld altijd bekeken heeft. Dat is natuurlijk ook een enorme verandering waar niet iedereen aan wil. Sommige mensen zijn echt niet bereid om hun atheïstische wetenschapsbril af te zetten en houden vast aan hun enorme geloof in het toeval. Anderen blijven erbij dat het lijden het bestaan van God uitsluit.

Als je God niet ziet, hoe komt dat?

[1] Lucas 10:25-28.

[2] Markus 8:35-36, https://www.youtube.com/watch?v=coHKdhAZ9hU.

[3] 2 Petrus 3:9.

[4] Lucas 15.